Sherry, czyli wino regionalne

Mało kto wie, że sherry to wino z regionu Andaluzji. Hiszpania może pochwalić się wieloma znakomitymi trunkami, a ten z pewnością jest jednym z nich. Jest specjalnie wzmacniane, produkowane z białych winogron o nazwie Palomino. Pochodzi z regionu Jerez de la Frontera, a tym samym zwie się vino de Jerez. Wspomniane specjalne wzmacnianie polega na tym, że pod koniec procesu produkcyjnego, gdy zakończy się już fermentacja, w odpowiednich proporcjach jest dodawany spirytus i inne wino. Jak mocne będzie – zależy od rodzaju. Tego ostatniego są dwa – fino oraz oloroso. Skoro mowa o sposobie powstawania, warto wyjaśnić, że w trakcie dojrzewania miesza się młode z coraz starszym. To najstarsze to przeważnie o pięciu procent do trzydziestu procent. Butelkuje się je, a następnie dodaje młodsze, potem jeszcze młodsze i tak dalej. Przeważnie leżakowanie pomiędzy procesami dodawania trwa rok. Tym samym sherry nie ma rocznika, ale najstarsze są bardzo wytrawne i teoretycznie możemy trafić na te sprzed bardzo, bardzo wielu lat, które będzie dodane do naszej butelki. Chodzi nawet o setki czy wręcz tysiące, gdyż proces ten jest tradycyjny dla Andaluzji. Dlatego też jeśli wybieramy się tam na wycieczkę – koniecznie kupmy chociaż jedno sherry lub wypijmy go na miejscu. Warto też widzieć, że marka ta jest zabezpieczona i kontrolowana, a tym samym nie musimy obawiać się podróbek kupując z pewnego miejsca.

Both comments and pings are currently closed.