Kuchnia na Półwyspie Iberyjskim

Półwysep Iberyjski słynie z nietypowej i bardzo smacznej kuchni, która dla turysty jest taką samą atrakcją jak chociażby zwiedzanie pięknych miejsc. Hiszpania ma w tym temacie wiele do zaoferowania. Przede wszystkim je się tam wiele owoców morza, jak chociażby ryb czy wodorostów. A także czegoś, czego my raczej nie preferujemy – czyli ośmiornic. Duży nacisk jest także kładziony na wszelakie owoce. Cytrusy, a także daktyle to praktycznie standard przy chociażby obiedzie lub kolacji. Hiszpania to także duże ilości pomidorów, oliwek a także chociażby bananów lub arbuzów. Tradycyjnymi potrawami są te z ryżu jak chociażby paella, a także zupy na zimno, czyli gazpacho. Nie można zapomnieć o tortilli i specjalnym kremie z Katalonii. Warto dodać, że jedzenie różni się w zależności od regionu, do jakiego się udamy. Czasem nawet drinki w barze o tych samych nazwach będą miały inny smak. Wynika to z ogromnego zróżnicowania kulturowego, które z kolei ma podstaw w historii kraju i podziału na wiele regionów. Istotnym elementem są także przystawki, zwane tapas. Mogą to być szynka, ser, małe kiełbaski – jest tego bardzo wiele rodzajów. Tym samym jadąc do Hiszpanii spróbujmy tradycyjnej kuchni, nie tylko tej hotelowej – nawet w postaci różnorakich dżemów lub win. Na pewno żałować tego nie będziemy.

Both comments and pings are currently closed.