Jak wygląda kwestia kuchni

Kraj ten jest bardzo zróżnicowany pod względem kuchni, a zależy to od regionu i klimatu. Hiszpania generalnie jednakże skupia się na owocach morza, a także zupach, które są przeważnie podawane na zimno. Dominuje oliwa i ryż – a na Wyspach Kanaryjskich produkty kozie. Sery są tam szeroko spotykane i stanowią ważny składnik diety mieszkańców. Nam najbliższy do jajecznicy wyda się tortilla de patatas, czyli po prostu omlet z jajek i ziemniaków, które przygotowywane są osobno, a następnie mieszane. Do tego może pojawić się papryka czy cebula, a całość ma ciekawy smak, który zadowoli każdego. Istotnym elementem jest także gazpacho, czyli specjalna zupa warzywna. Jak już wiemy – zupy są tu serwowane na zimno i nie inaczej jest w tym przypadku. Dodaje się oliwy, ogórka i innych przypraw, a podstawą są przeważnie pomidory. Z kolei paella jest typowa dla Walencji, a danie to składa się z ryżu, warzyw, mięsa, ślimaków i fasoli. Oczywiście nie zabrakło wszelakich przypraw. Wersji, jak zresztą każdej potrawy, jest bardzo wiele i zależą od regionu. Nam powinny zasmakować chorizo, kiełbaski z wieprzowiny. Są mocne, bo mają w środku paprykę, a do tego wędzone. Nie polecane osobom ze słabą wątrobą. Tu także występują lokalne odmiany, a najpopularniejsze to te z czosnkiem. Warto też wiedzieć, że jeśli jesteśmy wegetarianami – znajdziemy tu coś dla siebie. Zgłaszając to w hotelu możemy nawet otrzymać potrawy serwowane w stołówce specjalnie dla nas.

Both comments and pings are currently closed.