Charakterystyczna kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się głównie potrawami o rodowodzie śródziemnomorskim, na które składa się duża ilość owoców morza. Jest to kuchnia typowa głównie dla południowej części kraju, między innymi dla wspólnoty autonomicznej Andaluzji. Kuchnia hiszpańska wywodzi się także z tradycji morskich w Galicji. Każdy region Hiszpanii posiada swoje własne, regionalne specjały. Typowe potrawy i cechy charakterystyczne każdej kuchni pomieszały się ze sobą i stworzyły kuchnię charakteryzującą całą Hiszpanię. Pomieszanie kuchni regionalnych i wyłonienie się kuchni ogólno-hiszpańskiej miało miejsce w XX wieku. Popularne dania Hiszpanii to między innymi paella, która jest potrawą przyrządzaną na bazie szafranu i ryżu, tortilla, która stanowi swoisty rodzaj omletu wykonany z jajek i ziemniaków, czy gazpacho, które jest chłodnikiem z pomidorów i papryki. W Hiszpanii bardzo popularne są tak zwane tapas, które są zakąskami podawanymi głównie w barach. Mogą to być zakąski różnego rodzaju, takie jak chipsy nachos z sosami, owoce morza itd. Popularne w Hiszpanii są także churros, które są rodzajem podłużnych pączków, które są smażone na głębokim oleju i podawane z do kawy lub gorącej czekolady. Hiszpania słynie z wint takich jak na przykład sangria czy malaga lub Rioja. Popularne są także mocne alkohole takie jak gin.

Both comments and pings are currently closed.